Thursday, June 10, 2010

Palestin - Dimanakah kita ?

" Dan tidak akan redha kepadamu (Muhammad) Yahudi dan Nasrani sehingga kamu mengikuti agama mereka ".

Berdasarkan firman Allah s.w.t diatas, telah jelas kepada kita semua akan perangai Yahudi laknatullah. Maka tidak menjadi pelik jika puak-puak inilah yang melakukan kerosakan dibumi ini. Mereka akan membuat apa-apa sahaja asalkan ghayah (tujuan) mereka dapat dicapai.

Kita baru dikejutkan dengan satu lagi perbuatan terkutuk yang dilakukan oleh mereka ini, menyerang dan membunuh ahli kapal Mavi Marmara yang membawa bantuan kemanusian ke Gaza palestin. Mereka mendakwa kapal tersebut membawa senjata, padahal apa yang dibawa ialah makanan, pakaian, ubat-ubatan, dan lain-lain untuk diagihkan kepada rakyat Palestin.

Apa yang aku lihat, peristiwa ini berlaku ialah kerana hendak menyedarkan kembali terutamanya kebanyakkan umat Islam seluruh dunia yang semakin hari semakin lupa akan saudara-saudara kita di Palestin. Kita hidup dalam keadaan aman di negara kita, tetapi saudara-saudara kita bermandikan darah dan berhujankan peluru setiap hari.

Baru-baru ini sahabatku di Malaysia bertanyakan tentang keadaan/ suasana negara Mesir apabila berlakunya peristiwa ini.
Aku tidak tahu bagaimana ingin menceritakan kepadanya kerana apa yang aku perhatikan suasananya tidak banyak yang berubah. Tidak ada tunjuk perasaan (kecuali ada dibuat di Masjid Azhar), khutbah jumaat tidak menyentuh pun peristiwa ini, dan lain-lain.
Timbul satu kepelikan dalam diriku.
Rupa-rupanya suasana politik di Mesir amat jauh berbeza dengan Malaysia. Berdemo hanya dibenarkan dibuat didalam masjid, jikalau anda keluar daripada masjid maka pihak berkuasa berhak untuk menembak anda.

Satu kisah diceritakan oleh sahabatku.
Menjadi kebiasaan, ada diantara kami yang diminta oleh beberapa masjid disini untuk menjadi imam bagi solat 5 waktu.
Sahabatku ini diminta untuk menjadi imam bagi solat subuh di masjid berdekatan dengan rumahnya. Pada rakaat terakhir solat itu, beliau membaca doa qunut nazilah. Setelah selesai solat, dalam perjalanan beliau untuk pulang ke rumah, beliau telah ditahan oleh beberapa orang polis Mesir bertanyakan beberapa soalan. Polis tersebut menasihatkannya supaya tidak lagi menjadi imam selepas itu.

Sepatutnya bagi kita hendaklah melazimi qunut nazilah ini, bukan hanya ketika Palestin diserang baru hendak kita membaca qunut nazilah.
Inilah usaha yang mampu kita lakukan selain daripada sumbangan kita terhadap saudara-saudara kita disana.
Apa yang akan kita jawab apabila dituntut oleh mereka di akhirat kelak,
" kamu mengaku kami saudara kamu, tetapi dimanakah kamu sekalian ketika kami berhadapan dengan peluru-peluru dan bom. Kamu lena dibuai oleh mimpi-mimpi, tetapi kami tidak dapat tidur kerana bimbang diserang oleh musuh-musuh ".
Yang mampu kami lakukan ialah dengan berdoa, kami sentiasa mendoakan kesejahteraan dan keselamatan kamu. Hendak pergi berperang kami tidak mampu.
Inilah jawapan kita terhadap mereka .

" Ya Allah, bantulah saudara-saudara islam kami, dan pejuang-pejuang agama-Mu di bumi Palestin ya Allah "...

Amin ya Rabbal 'alamin.

Aubidullah Fahim Ibrahim,
Teratak 3 Syari' Sharobeam Beshay,
Shoubra Kaherah Mesir.

0 comments: