Sunday, June 27, 2010

Alhamdulillah... Selesai sudah.

Sudah agak lama tidak menulis untuk blog aku nie, masa yang tidak mengizinkan dan memaksa aku untuk menumpukan kepada kerja-kerja bagi memastikan program yang berlangsung berjalan dengan lancar. Aku bukanlah orang yang penting tetapi hanya sekadar orang suruhan sahaja, (orang Mesir panggil 'bawwab').

Walaubagaimanapun Alhamdulillah kerana segalanya sudah selesai dan berjalan dengan lancar.
Untuk pengetahuan pembaca, kami disini baru sahaja selesai program musim panas yang lebih dikenali dengan Liqa' Mahabbah (LIMA). Program ini merupakan program tetap yang akan mengisi kalendar DPM (MAQAZ) Shoubra setiap tahun.
Diadakan selepas imtihan bagi mengisi kekosongan masa mahasiswa sementara menunggu natijah dan dhur thani.

Aku telah dilantik menjadi sebahagian keluarga AJK pelaksana program ini, bersama-sama membantu menyumbangkan sedikit sebanyak tenaga dan kemahiran yang ada.
Banyak sungguh ilmu dan pengalaman baru yang aku dapat, perkara-perkara ini tidak dapat dinilai dengan wang ringgit. Tidak dapat tidak ia perlu bekerja dan bergelumang dengannya maka ia akan dapat merasainya sendiri. Sungguh manis pengalaman ini.

Pertama kalinya aku dapat bekerja dengan sahabat-sahabat yang berasal daripada pelbagai negeri dan latar belakang. Ada yang daripada utara, timur, selatan dan pelbagai lagi.
Sebelum ini aku hanya bekerja dengan sahabat-sahabat daripada negeri kelahiran sendiri, pendapat dan pandangan kami lebih kurang sama. Akan tetapi bila berada dalam keadaan majmuk ini, pelbagai pendapat dan pandangan yang dapat.
Sedangkan dalam hal rasa masakan pun berbeza, contohnya orang utara sukakan masakan pedas, orang timur sukakan manis, dan orang selatan lain pula rasanya, inikan pula dalam hal yang lebih besar.
Pada pendapat aku ini merupakan satu kelebihan kami bekerja di Shoubra dan ia bukan kearah kekurangan.

Satu lagi perkara yang kita dapat dalam bekerja bersama-sama ini ialah kita akan dapat menilai sejauh manakah tali ukhuwwah persahabatan kita.
Adakah dia sahabat kita ketika senang sahaja, ataupun ketika senang dan susah.

Dalam kita berprogram perkara penting yang kita perlu takut ialah jangan disebabkan kita sibuk bekerja untuk program maka kita tidak menjaga hubungan kita dengan Allah s.w.t. Solat jemaah lima waktu kita entah kemana, solat-solat sunat, amalan-amalan harian, dan lain-lain lagi.
Mungkin ada diantara kita sehinggakan tertinggal solat subuh, itu yang paling kita takuti.Aku menyeru sahabat-sahabat marilah sama-sama kita menimba ilmu dan pengalaman semasa berasa disini. Kita bukan sahaja menimba ilmu daripada kitab-kitab dengan bertalaqqi bersama masyaikh, tetapi ilmu mengenai pengurusan dan sebagainya patut kita ambik cakna juga.
Kita patut fikir bagaimana hendak menangkis tohmahan yang dilemparkan bahawa orang yang belajar agama ini tidak pandai dalam pengurusan, protokol, dan sebagainya.

Akhir sekali, aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada sahabat-sahabat yang telah sama-sama membantu aku sepanjang program ini berlangsung. Hanya Allah s.w.t sahaja yang dapat membalasnya.

Aubidullah Fahim Ibrahim,
Teratak 3 Syari' Sharobeam Beshay,
Shoubra Kaherah Mesir.

0 comments: