Wednesday, November 18, 2009

Gelombang merah di Lembah Nil.

Kalau mggu lepas gelombang pasukan merah dpt dilihat di Bandaraya Shah Alam, akan tetapi pd mggu ini gelombang ini dapat dilihat di Bandaraya Kaherah.

Cuma apa yg berbezanya ialah, di Malaysia perlawanan sengit antara KELANTAN menentang NEGERI SEMBILAN bagi merebut gelaran juara Piala Malaysia manakala disini perlawanan sengit antara team negara yakni MESIR menentang ALGERIA (dlm bhsa ammi nya disebut GAZAIR) bg merebut kelayakan ke Piala Dunia Afrika 2010.

Akan tetapi suasananya sedikt berbeza, kerana gelombang merah di M'sia berakhir dengan suasana sedih dan suram. Berlainan dengan suasana di Lembah Nil ini, gelombang merah disini berakhir dengan suasana yg cukup meriah dan gembira meraikan kemenangan.

Terasa terkilan juga hatiku ini krn tidak dapt brsama2 dgn kwn2 d m'sia utk sama2 memberi sokongan kepada team tanah airku iaitu pasukan red warriors, tp walaupn jasadku brd jauh namun hatiku tetap bersamamu...GOMO KLATE GOMO..

Apabila aku terlihat gelombang pasukan merah disini, aku terbayang seolah2 seperti berada ditanah air sndiri. Melihat gelagat2 penyokong setia sukan bola sepak ini. Buat pertama kali dlm sejarah hidupku dpt menonton bersama2 dgn masyarakat arab disni. Aku berasa kagum dan gembira melihat gelagat2 mereka. Aku dpt lihat di setiap kedai dipasang sebuah tv diluar dan disusun kerusi2 sambil mereka mengajak orang yang lalu lalang dihadapan kedai mereka supaya boleh duduk menonton bersama. Ini menyebabkan suasana menjadi cukup meriah dengan sorakan2 dan cemuhan2 drpd penonton.

Buat pertama kalinya semenjak aku menjejak kakiku ke bumi Mesir ini, aku lihat jalan rayanya pada sebelah malam lenggang dgn kereta, jikalau sebelum ini boleh dikatakan jalan rayanya cukup sibuk, mungkin lebih sibuk dari Bandaraya Kuala Lumpur. Ini kerana masyarakat arab lebih suka keluar rumah pd waktu malam, boleh dikatakan malam mereka hidup smpai pagi. Mengikut fakta, jumlah penduduk di Bandaraya Kaherah sahaja menyamai jumlah keseluruhan penduduk di Malaysia. Cuba anda bayangkan betapa padatnya penduduk di Bandaraya Kaherah ini.

Apabila sahaja wisel penamat ditiup, mereka trus bersorak, tidak kira lelaki, perempuan, muda, tua, kanak2. Mereka saling berpeluk antara satu sama lain, sehinggakan aku pun turut menjadi mangsa. hahaha...

Memang benarlah apa yg pernah diceritakan kepadaku oleh ayahku sendiri bahawa masyarakat arab ini memang fanatik tahap giler terhadap sukan bola sepak ini. Mereka sanggup membunuh pemain negara mereka jika pemain itu didapati bermain secara lewa. Pernah berlaku, dimana seorang penjaga gol pasukan kebangsaan dibunuh kerana terlepas sepakan lawannya secara mudah. Gol ini menyebabkan pasukan negara tersebut mengalami kekalahan.

Tidak dapat aku bayangkan jikalau masyarakat Malaysia juga bertindak bgitu. Mungkin akn memperhebatkan pasukan atau memusnahkannya.

Aku sebagai rakyat Malaysia berasa kempunan juga hndk melihat pasukan negara beraksi d pentas Piala Dunia, tp apakan daya......

0 comments: